THAILAND TIP 1: BANGKOK

De grootste stad van Thailand is de hoofdstad Bangkok. Dit is tevens de stad met de langste officiële plaatsnaam ter wereld: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Veel lokale bewoners lukt het ook niet om deze naam in zijn geheel eventjes op te dreunen. Voor ieders gemak wordt de gangbare naam Bangkok gewoon aangehouden. Met meer dan acht miljoen inwoners is deze metropool het kloppend hart van de Thaise samenleving. Op politiek, cultureel en economisch gebied is dit veruit de belangrijkste stad van Thailand. Omdat er zoveel te zien en te doen is, zou je Bangkok als een soort van samenvatting van Thailand kunnen zien. Wat je wel merkt is dat het leven in Bangkok niet in alle opzichten lijkt op het leven elders in Thailand. Het is en blijft immers een grote stad waar het leven sneller gaat en waar weinig plek is voor rust, natuur en ook voor authenticiteit. Je ziet toch dat het stadse leven deels lijkt op dat van andere Aziatische metropolen, waardoor de echte Thaise identiteit soms eventjes zoek is.

Voor vrijwel iedereen die een rondreis naar Thailand maakt is Bangkok een vrijwel verplichte tussenstop. Meestal is Bangkok de eerste en/of laatste bestemming die men in Thailand bezoekt. Voor een bezoek aan Bangkok mag je als je de tijd hebt zeker wel een dag of vier uittrekken. Dan kun je in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden van Bangkok bezoeken en een snufje van de sfeer van Bangkok opsnuiven.

Bangkok

Geschiedenis

Ooit was Bangkok een klein handelscentrum en een haven voor de toenmalige hoofdstad Ayutthaya. In het jaar 1767 werd de toenmalige hoofdstad door het Birmese leger veroverd en volledig verwoest door middel van brandstichting. De toenmalige generaal Phraya werd gedwongen om zich terug te trekken uit Ayutthaya, maar uiteindelijk slaagde hij erin om de Birmezen te verdrijven uit het centrale deel van Thailand. Nadat de toenmalige koning kwam te overlijden kroonde deze generaal zichzelf tot koning van het land. Vanaf dat moment heette hij koning Taksin. Hij liet een nieuwe hoofdstad bouwen in de provincie Thonburi aan de westelijke oevers van de rivier de Chao Phraya. Binnen de muren van zijn paleis bevond zich ook de tempel Wat Arun. De opvolger van Taksin, koning Rama I, liet de hoofdstad verplaatsen naar de oostelijke oevers van de rivier. Dit deed hij omdat de stad beter beschermd was tegen aanvallen uit Birma. Als bouwmateriaal gebruikte hij restanten van de oude hoofdstad Ayutthaya die hij per schip liet aanvoeren.

De stad moest gelijkenis krijgen met de oude hoofdstad en leek dan ook wel qua infrastructuur op Ayutthaya. Het was de bedoeling dat het koninklijk paleis het centrum van de stad zou zijn. In dit centrum zou ook het eiland Rattanakosin, waarop zich ook een tempel bevond, gesitueerd moeten zijn. Om dit tot uitvoering te krijgen moesten eerst Chinese kooplieden een nieuwe locatie krijgen, want zij leefden in het centrum van de nieuw te bouwen stad. Zij verhuisden naar het zuiden ten opzichte van hun oude woonlocatie. Tegenwoordig staat deze locatie bij nog altijd bekend als Chinatown.

Later in de negentiende eeuw ontstonden er zo rond het jaar 1850 steeds meer handelsbetrekkingen met steden elders in de wereld, zoals steden uit Europa en het noorden van Amerika. Vanaf die periode was de stad onderhevig aan grote groei en daarbij behorende modernisering. Zo stammen de oudste betonnen wegen uit deze periode. Zij werden samen met een spoorweg en een tramlijn aangelegd. De expansie van de stad zette door in de tweede helft van de negentiende eeuw. Ook aan het begin van de twintigste eeuw zette deze periode van ontwikkeling en groei zich door. Het was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog dat Bangkok hinder had van oorlogsgeweld door bombardementen van de geallieerden die op deze manier de Japanse bezetters probeerden te verdrijven. Later, tijdens de Vietnamoorlog, werd de stad veel gebruikt als uitvalsbasis van het Amerikaanse leger. Hierdoor had Bangkok het goed tijdens de Vietnamoorlog. De aanwezigheid van Amerikanen zorgde voor zowel een economische als bevolkingsgroei. Ook investeerde de Amerikanen in een verbeterde infrastructuur stad Bangkok, waardoor de stad kon uitgroeien tot een ware miljoenenstad. Nadat Amerika zich na de Vietnamoorlog terugtrok waren het de Japanners die het stokje overnamen. Deze keer niet als bezetters, maar als economische mogendheid. Japanse bedrijven investeerde veel in Bangkok en de regio. Hierdoor bleef de stad ook in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw flink groeien.

Dit ging nog zo door tot de economische crisis uit 1997 die grote impact had in de Aziatische regio. Zeker de laatste 150 jaar heeft Bangkok veelal de wind in de zeilen gehad. Natuurlijk zijn er wel momenten geweest waarbij het even tegen zat, maar het grootste deel van de tijd kon de stad groeien en ontwikkelen. Uiteindelijk resulteert dit in de stad Bangkok zoals we deze nu kennen, namelijk een bruisende metropool waar van alles te beleven is.

Grand Palace en Wat Phra Kaew

De basis van het centrum van de stad Bangkok is ooit begonnen bij het koninklijke paleis dat ook wel Grand Palace wordt genoemd. Deze grote residentie is een complex van meerdere bouwwerken, met onder andere de tempel Wat Phra Kaew. Het complex dateert uit het einde van de achttiende eeuw en bevindt zich op het eiland Rattanakosin. Vanaf het begin van de bouw van het paleis was het de koninklijke residentie van de koninklijke familie. Het was uiteindelijk Koning Bhumibol die het complex verliet en ging wonen in een meer hedendaagse residentie, namelijk het Chitraladapaleis dat enkele kilometers noordelijker is gesitueerd.

Zowel het Grand Palace als Wat Phra Kaew worden volledig ommuurd door een witte muur van bijna twee kilometer lang. Binnen deze muren kom je in een sprookjesachtige wereld terecht. In totaal telt het complex 35 gebouwen of secties. De tempel Wat Phra Kaew mag zeker niet worden overgeslagen wanneer je dit complex bezoekt. Deze boeddhistische tempel betekent letterlijk vertaald ‘tempel van de smaragdgroene Boeddha’.

De bouw van de tempel vond tegelijk plaats met de bouw van het paleis en de omringende gebouwen. Het belangrijkste gedeelte van de tempel is het hoofdgebouw, de centrale ubosot. Dit is het heiligste deel van het tempelcomplex en hier vind je dan ook de smaragdgroene Boeddha. Naast de adembenemende groene Boeddha is ook de rest van het gebouw werkelijk van goddelijke schoonheid. Zo staat de ubosot op een marmeren fundament. Dit fundament wordt weer omringd door een aantal vergulde bronzen Goerada’s. Ook de ramen van het gebouw zijn tot in het kleinste detail opgesierd met parelmoerpatronen. En voor je het gebouw kunt betreden moet je eerst een aantal stenen leeuwen passeren. Let ook op de muurschilderingen die verschillende taferelen uitbeelden uit de levens van Boeddha.

Het gouden altaar met daarop de smaragdgroene Boeddha springt, ondanks al het andere schoons, eruit. Dit 66 cm lange beeld is dan ook van ongekende bijna buitenaardse schoonheid. Saillant detail is wel dat het beeld eigenlijk niet van smaragd is maar van Jade. Het beeld kent ook al een langere geschiedenis dan de tempel waarin ze staat oudste bronnen vermelden dit beeld al in het jaar 1434.

Naast het hoofdgebouw bestaat tempelcomplex ook nog uit een aantal bijgebouwen waarvan de drie grootste met elkaar verbonden zijn. Als je de tempel dan toch bezoekt kun je naast de smaragdgroene Boeddha ook genieten van andere relikwieën en plekken, zoals de 12 paviljoens, de bibliotheek Phra Mondop, een model van Angkor Wat en nog vele andere schoonheden. Hierbij kun je denken aan mythische figuren en verschillende monumenten. Alleen al door in deze tempel door te brengen ben je een paar uur zoet. Dan hebben we nog niet eens over de rest van het paleizencomplex gehad.

De Phra Maha Monthien-gebouwen zijn bijvoorbeeld ook van ongekende schoonheid. Hier vind je zaken als de Busabok Mala-troon en prachtig gedecoreerde ruimten. Let ook op de prachtige buitenzijde van het gebouw met fraaie gouden façades en gevels die er uitzien alsof ze elke ochtend helemaal worden opgepoetst. Ook de Phra Thinang Chakri Maha Prasat-gebouwen, met onder andere de Chakritroonzaal en de Moon Satharn Borom Ard mag je zeker niet overslaan wanneer dit complex bezoekt. De Chakritroonzaal is opgebouwd in neogotische stijl, maar voor het dak is er gekozen voor een meer Thaise stijl met groene en oranje dakpannen. Deze paste namelijk beter bij de omgeving. De buitenzijde is prachtig en in de binnenzijde kun je alleen de begane grond bezoeken.

De rest is gesloten voor publiek. De zaal wordt dan ook nog altijd gebruikt als ontvangstzaal door de huidige koning. De lijst met gebouwen en de daarbij behorende ruimten is enorm en onmogelijk lang om het allemaal op deze webpagina voldoende welverdiende aandacht te geven. Binnen de muren van de Grand Palace zou je wel eens makkelijk, als je alles zou willen zien, drie dagen kunnen ronddwalen. Het mag duidelijk zijn dat wanneer je Bangkok bezoekt dat je ook zeker het paleizencomplex met je eigen ogen moet zien.

Tempels

Bangkok herbergt vele tempels. Zo is er al een tempel te vinden binnen het complex van de Grand Palace. Over deze tempel genaamd Wat Phra Kaew kom je dan ook meer te weten bij de informatie die wij hebben gegeven over de Grand Palace en het tempelcomplex met de smaragdgroene Boeddha.

Toch zijn er nog genoeg andere tempels te vinden in de stad Bangkok. Een van deze bekendere tempels in Bangkok is Wat Arun. Dit boeddhistische tempelcomplex is genoemd naar de God Aruna en dateert uit de achttiende eeuw. Wat je meteen opvalt als je deze tempel bezoekt is de pagode die wel 79 meter hoog is en is opgebouwd in de stijl van de Khmer-architectuur. Voorheen was hier ook de smaragdgroene Boeddha te vinden. De naam Wat Saket betekent vrij vertaald gouden berg. Ook dit is een boeddhistische tempel waarvan de naam verwijst naar de goudgele verhoging waarop de stoepa die zelf ook met bladgoud bedekt is, is gesitueerd.

Wat Arun

Wat Suthat is een koninklijke tempel die is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw onder bewind van koning Rama I. Deze tempel in de eerste graad behoort tot een van de tien eerstegraadstempels die er in Bangkok te vinden zijn. Zeker het met goud beklede Boeddhabeeld in de tempel is een ware trekpleister, maar daarnaast zijn er ook nog andere zaken die de tempel erg mooi maken. Kijk bijvoorbeeld ook goed naar de 28 Chinese pagodes die deel uitmaken van deze tempel. Wat Traimit is bekend onder de naam tempel van de Gouden Boeddha. Deze mooie lichte tempel is met bladgoud gedecoreerd en op het altaar vind je een prachtige gouden Boeddha.

Naast deze tempels zijn er nog veel meer te vinden in Bangkok. Het is onmogelijk om alle tempels hier aan bod te laten komen, dus als je graag wat meer wil weten over de boeddhistische cultuur is het ook aan te raden je hier wat meer in te verdiepen. Op deze manier kun je zorgen dat jij tijdens je verblijf in Bangkok de tempels zult zien die bovenaan je lijstje staan.

Winkelen

Mensen die graag houden van winkelen kunnen ook in Bangkok hun hart ophalen. Thaise hoofdstad heeft een breed scala aan winkels. Je kunt hierbij denken aan grote shopping malls en supermarkten of hypermarkten, maar ook meer traditionele markten in de buitenlucht. Het leuke van deze markten is dat ze een breed scala aan producten bieden. Je kunt hierbij denken aan attributen, maar ook aan levensmiddelen. De typische Thaise markten zijn onderverdeeld in markten die overdag te bezoeken zijn en die in de avonduren worden georganiseerd. Daarnaast zijn er ook nog aparte markten voor producten als bloemen, vis, groenten en fruit, en nog veel meer specifieke productgroepen. Dit maakt het een leuke plek om te shoppen en tegelijkertijd ook de proeven van lokale Thaise Street Food.

Liefhebbers van het kopen van bekende merken kleding en accessoires kunnen zeer goed terecht in de grote winkelcentra die in het centrum van Bangkok te vinden zijn. Deze shopping malls zijn vaak hypermodern ingericht en daardoor een aangename plek om onder een goed klimaat te shoppen. Naast dat hier alle bekende merken en winkelketens wel te vinden zijn kun je er ook goed terecht voor lekkere hapjes en elektronica.

Winkelen in Bangkok hoeft vaak ook niet duur te zijn, maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je gaat shoppen in de Thaise hoofdstad. Zo is het aan te raden om eventuele camera’s en andere apparatuur die je vanuit je thuisbasis meeneemt te voorzien van een aankoop bon, zodat je bij thuiskomst kunt aantonen dat je het goed al in bezit had voor je naar Thailand ging. Ook is de Nederlandse douane en niet zo verguld van namaakproducten en namaakkleding. Op de Thaise markten zijn echter veel van dit soort producten te koop aan spotprijzen. Houd er rekening mee dat wanneer je namaakproducten koopt het risico loopt om deze bij controle bij thuiskomst kwijt te spelen vanwege overtredingen op merkenrecht en dergelijke. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld je nep merkkleding toch wordt opgemerkt doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat deze kleding er niet als nieuw uitziet, maar reeds gedragen is of tussen de vuile was zit.

Het is aan te raden om goed op te letten wat wel en niet mag uitvoeren Thailand. Zo is het niet toegestaan om bijvoorbeeld Boeddhabeelden uit opgravingen, of andere artefacten te exporteren. Dit is allemaal cultureel erfgoed en dient in Thailand te blijven. Straffen op het uitvoeren van dergelijk materiaal kunnen pittig zijn. Het is zelfs zo dat nep Boeddhabeelden en andere historische gelijkende artikelen die zijn gekocht in souvenirwinkel volgens de letter van de wet niet uitgevoerd mogen worden, maar over het algemeen hoeft u hier geen represailles voor te vrezen.

Khao San Road

Als je als backpacker Bangkok bezoekt dan is de kans vrij groot dat je uiteindelijk in of rondom Khao San Road terechtkomt. Deze straat staat tot ver buiten Thailand bekend als dé backpackersstraat van Bangkok. Menig Backpacker die ooit een rondreis door het zuidoosten van Azië heeft gemaakt zal goede en soms minder goede herinneringen hebben aan Khao San Road. Dit is het episch centrum van de backpackerswijk Banglamphu. Hier stinkt het in de ochtend nog naar schraal bier dat gedurende de avond massaal op straat gemorst is. Hier scoor je voor weinig geld Pad Thai of een andere Thaise maaltijd op straat en voor de durfallen zijn er natuurlijk nog de gefrituurde krekels of de schorpioenen op een satéprikker. Gedurende de hele dag laten toeristen hun vermoeide voeten masseren bij de drukke massagesalons die je aan Khao San Road vindt. In de avonduren is het hier volle bak feest met harde muziek, vaak van live muzikanten, en koud bier. Heel veel koud bier!

Khao San Road

Khao San Road is zo’n plek waar de meningen erg over verdeeld zijn. Zo zijn er mensen die vinden dat je deze straat absoluut bezocht moet hebben als je Bangkok bezoekt, terwijl anderen menen dat je hier juist ver vandaan moet blijven omdat dit eigenlijk weinig meer van doen heeft met het echte Thailand. Dit is volgens het een concentratie van toerisme waar nog maar amper ruimte is voor authenticiteit. Voor beide standpunten is wat te zeggen. Wij laten het graag aan jou zelf over of je Khao San Road bezoekt of niet. Er zijn ook hostels in Bangkok te vinden die niet in dit deel van de stad liggen. De keuze is dus aan jou!

Chinatown

Mede dankzij Chinese handelaren is Bangkok waar ze nu is ooit ontstaan. Het is zelfs zo dat het huidige centrum van de stad Bangkok is gesitueerd op de oude plek waar de Chinese handelaren verbleven. Om ruimte te maken voor het nieuwe centrum kregen de Chinezen van de stad een nieuwe plek. Tegenwoordig is Chinatown in Bangkok een leuke plek om als toerist rond te dwalen, of zelfs te verblijven wanneer je in de Thaise hoofdstad bent. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de combinatie van de leuke Chinese sfeer en de aparte hapjes die je kunt eten. Je hebt hier echt een hele lange traditie van verschillende straatgerechten die vaak erg lekker zijn. Daarnaast zijn er ook allemaal kleine goudwinkeltjes waar je leuke sieraden kunt kopen en regelmatig vinden er Chinese festiviteiten plaats. Al deze factoren zorgen voor een unieke ambiance.

Het is zeker aan te raden Chinatown aan te doen als je tijdens het Chinese nieuwjaar in Bangkok bent. Er is een enorme grote groep Chinezen woonachtig in de Thaise hoofdstad en die laten je graag kennismaken met hun cultuur en tradities. Enkele van de tempels vind je hier ook en in Sampang Lane kun je een breed scala aan prullaria kopen. Ook de poort naar China Town, genaamd China Gate zal zeker niet aan je zicht worden onttrokken. De poort dateert uit 1999 en werd gebouwd ter ere van het jubileum van de toenmalige koning, die toen 60 jaar op de troon zat. Het is ook mogelijk om een fietstocht door het Chinese kwartier van Bangkok te maken, maar daar vertellen ze je nog meer over Chinatown.

Meer Bangkok

Bangkok bezienswaardigheden top 10
Bangkok fotoreportage
Bangkok voor beginners
Bangkok in één dag: de highlights van Bangkok
bijzondere plaatsen in Bangkok
waar overnachten in Bangkok

Chinatown